
Ovocné saláty

Pohankový salát s kokosem, brusinkami a vlašskými ořechy
Tento salát z pohanky nasladko je tak výborný, že ho budete chtít sníst celý najednou. Navíc obsahuje samé zdravé suroviny, které se navzájem chuťově skvěle doplňují. Pohankový salát s kokosem, brusinkami a vlašskými ořechy je jeden z mých nejoblíbenějších salátů vůbec. Je skvělý na snídani, oběd i večeři, a protože vám jeho příprava zabere méně než 30 minut, věřím, že ho nebudete dělat naposledy.
Pohanka je bezlepková obilovina, vhodná i pro celiatiky a obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů. Ve vysokém zastoupení je také rutin, který se stará o pružnost cév. Rozhodně by neměla chybět v jídelníčku žádného příznivce zdravé stravy. Díky své neutrální chuti ji lze snadno připravit naslano i nasladko.
Nastrouhané jablko, skořice, med, kokos, sušené brusinky a vlašské ořechy - zní to jako začátek receptu na chutný koláček. A rozhodně to chutná kombinace i je! Smíchejte všechny tyto ingredience do uvařené pohanky a podávejte například s čerstvým ovocem jako jsou maliny, či jiné bobulovité ovoce. Tento sladký fit salát si můžete vychutnat ještě teplý nebo za studena. V každém případě se po něm budete ještě dlouho olizovat :)
Ingredience
150 g pohanky
1 jablko
1 ČL skořice
2-3 PL medu
50 g sušených brusinek
100 g kokosu
50 g vlašských ořechů
Postup
Pohanku uvaříme ve vodě doměkka (zhruba 15 minut).
Vlašské ořechy na suché pánvi lehce opražíme a následně je smícháme v misce s pohankou a ostatními surovinami.
Salát podáváme teplý nebo studený.

Melounový salát
Svěží melounový salát s mandlemi.
Ingredience na 4 porce
700 g vodního meloun - nakrájeného na kostky
50 g plátků mandlí
150 g tmavého hroznového vína
10 lístků lístků čerstvé máty
Na zálivku
80 ml vlažné vody
1 lžička medu
2 lžíce citronové šťávy
Postup přípravy
Ve vlažné vodě nechte rozpustit med, pak přimíchejte citronovou šťávu. Nechte vychladit v lednici.
Kostky melounu nasypte do misky, přidejte mandle, nakrájené hroznové víno, lístečky máty a salát zakápněte zálivkou. Hned podávejte.

Řecký salát s melounem
Ingredience (4 porce)
1 žlutý nebo zelený meloun
1 vanička cherry rajčat
100 g řeckých oliv kdo nemá rád olivy nemusí dávat
100 g sýru feta
1 červená cibule
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce vinného octa
sůl, pepř
Postup
1 Meloun rozpůlíme, vydlabeme pecky a podélně rozčtvrtíme. Díly melounu poté odkrojíme od slupky a nakrájíme na kostky.
2 Rajčata očistíme a nakrájíme na poloviny. Olivy scedíme a necháme okapat. Sýr nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky.
3 Meloun a zeleninu promícháme v míse s olivovým olejem a octem. Opepříme, trochu dosolíme a podáváme spolu se sýrem feta.

Ovocný salát
Mísa plná vitamínu a energie.
Ingredience na 4 porce
3 ks banánů
4 ks pomerančů
500 g červeného hroznového vína
2 ks jablek
4 ks kiwi
1 lžíce medu
Postup přípravy
Oloupejte, pomeranče, banány a kiwi a nakrájejte je nadrobno. Hroznové víno překrojte na poloviny, jablka nakrájejte na čtvrtky. Vše dejte do mísy, pokapejte medem, promíchejte a hned podávejte.

Mrkvový salát s jablkem a ananasem
Ingredience
mrkev 400 g jablko velké
1 ks ananas kompotovaný konzerva
citronová šťáva z 1/2 citronu
olej 1 lžička
Tento salát dělávám s různými obměnami poměrně často, rádi ho máme celá rodina.
Mrkev očistíme a nastrouháme na jemno, jablko oloupeme (ale není to nutné) a nastrouháme na hrubo. Přidáme šťávu z půlky citronu, zamícháme. Do salátu vyklopíme konzervu ananasového kompotu, někdy dávám mandarinkový, či pokrájené pomeranče.
Dále přidáme 1 lžičku svého oblíbeného oleje . Někdy do salátu dávám například i rozinky. No a pak už jen naposledy zamícháme a můžeme mlsat v průběhu celého dne.

Jablkový salát s kešu oříšky
INGREDIENCE (4 PORCE)
4 jablka
2 mrkve
75 g kešu oříšků já jsem použila vlašské
0.5 svazku máty
2 lžíce panenského avokádového oleje já jsem neměla tak jsem dala olivový
1 lžíce citronové šťávy
sůl
POSTUP
1Kešu oříšky nahrubo nasekáme. Mrkev oloupeme a nastrouháme. Jablko zbavíme jádřince, nakrájíme na plátky a poté na drobné kostičky. Mátu očistíme, obereme lístky a ty nahrubo nasekáme.2V míse promícháme jablka, mrkev, mátu a kešu oříšky. zakápneme avokádovým olejem nebo olivovým a citronovou šťávou. Jen mírně osolíme a promícháme.

Ovocný rýžový salát
200 g rýže
2 lžíce máslo
2 lžíce med
100 g banány
100 g jablka
100 g hroznové víno
100 g jahody
1 špetka sůl malá
2 špetky skořice
Rýži na cedníku propláchneme vařící vodou. Do kastrůlku dáme lžičku másla a když se začne škvířit (hlídáme, aby se nespálilo!) vsypeme okapanou rýži a orestujeme ji za stálého míchání. Zalijeme odměřenou vodou (na 200 g = 1 hrnek rýže 2 hrnky vody), osolíme malou špetičkou soli a zakryjeme pokličkou. Dusíme na slabé plotýnce (el. na stupeň 3 ze 6) do měkka a vysypeme do mísy, aby vychladla. Ještě do horké dáme med, zamícháme a necháme ho rozpustit.Než se rýže uvaří, nechystáme si ovoce. Jablko nakrájíme na kostičky, banány na čtvrtinu po délce a pak na plátky. Kuličky hroznového vína rozpůlíme a pokud máme pevné nervy, vypícháme ven jadýrka (je to piplačka, ale je to lepší na chuť). Jahody rozčtvrtíme, také nakrájíme na plátky a všechno ovoce promícháme.Rýži smícháme s ovocem a případně po ochutnání ještě dosladíme medem. Necháme v chladu uležet, porce posypeme troškou skořice a můžeme ozdobit lístkem meduňky nebo máty.

Salát s grepem a hořčičnou zálivkou
Střídání teplého a studeného počasí není nic dobrého pro naše zdraví. Pokud k tomu přidáte oslabenou imunitu, je na chřipku zaděláno. Podpořte svoji imunitu a zároveň udělejte něco pro svoji linii. Zdravý salát s grepem dodá vitamíny a přitom se jedná o výborné, lehké jídlo.
CO BUDEME POTŘEBOVAT?
2 hrsti mixu salátů
1 lžíce medu
1 grep
1 lžička dijonské hořčice
1 lžíce olivového oleje
1 lžička nasekané bazalky
JAK NA TO?
Ideální je koupit si hotový mix salátů, ale samozřejmě je možné si jej udělat doma. Perfektní je kombinace ledového a římské salátu, doplněného polníčkem, nebo čekankou. Pokud do něj přidáte ještě mrkev, nastrouhanou, nebo nakrájenou na tenké proužky, bude to opravdová lahůdka.
Salát si omyjeme a držíme se zásady, že salát se připravuje vždy suchý. Proto je vhodné jej osušit v odstředivce na saláty. Pokud použijeme už hotovou směs, tohle už absolvovat nemusíme, salát by měl být už připravený rovnou ke konzumaci.
V misce smícháme med, hořčici, bazalku a olivový olej. Metličkou vyšleháme až se vytvoří hustá omáčka, skoro jako bychom připravovali majonézu.
Nyní nás čeká trošku méně zábavná práce a to je příprava grepu. Je třeba jej zbavit hořké části a použít jen dužinu. Nejlepší cestou je rozříznout grep na půl a nožem vyříznout každý měsíček z jeho lůžka. Zbytek grepu ale nevyhazujte, ještě v něm zbylo dost šťávy, kterou vymačkáme do zálivky.
Nyní už stačí jen promíchat zálivku se salátem a kousky grepu a můžeme podávat.

Jablkový salát s ořechy
Ingredience (4 porce)
sůl, citron
75 g ořechů (lískové nebo vlašské)
2 mrkve
8 jablek
2 lžíce olivového oleje
Postup
- 1
Jablka očistíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky (popř. ji můžeme i nastrouhat). Ořechy nasucho opražíme na pánvi a nahrubo nasekáme.
- 2
V míse spolu promícháme jablka s mrkví. Zakápneme olivovým olejem a citronovou šťávou. Jen mírně osolíme a necháme chvíli odležet. Poté podáváme společně s ořechy.

Ovocný salát s vlašskými ořechy
Ingredience (2 porce)
1 mrkev
1 jablko
40 g vlašských ořechů
1 lžička dýňových semínek
1 lžíce rozinek
citronová šťáva
Postup
- 1
Vlašské ořechy opražíme nasucho a nahrubo nasekáme. Jablko i mrkev oloupeme a nastrouháme na struhadle do mísy.
- 2
Přidáme ořechy, rozinky, semínka a zakápneme citronovou šťávou. Dáme do krabičky a vychladíme v lednici.

Osvěžující ovocný salát
Ingredience na 4 porce
1 ks manga
2 ks banánu
450 g drobného ovoce - čerstvého nebo mraženého
1 lžíce moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
350 g čerstvého ananasu
Postup přípravy
Drobné ovoce rozmixujte v mixéru, nebo robotu, promíchejte s moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Dejte vychladit do lednice.
Oloupané mango nakrájejte na kostky, banány nakrájejte na plátky, čerstvý ananas nakrájejte na kostky.
Ovoce rozdělte do 4 pohárů, přelijte rozmixovaným ovocem a hned podávejte.

Salát s melounem
Ingredience na 1 porci
30 kostek melounu - bez pecek
10 kostek sýra Feta
2 lžíce nasekané čerstvé máty
4 lžičky citrónové šťávy
1 lžíce medu
1 lžíce čerstvě namletého barevného pepře - pro děti vynechte
Na ozdobu
6 lístků čerstvé máty
Postup přípravy
Kostky melounu vložte do misky, přidejte sýr a vše ostatní. Promíchejte, ozdobte mátou a hned podávejte.

Ovocný salát s Chia semínky
Ingredience pro 3 osoby:
20 Kuliček hroznového vína
1 Pomeranč
1 Jablko
Banán
¼ plechovky nakrájeného ananasu
1 malý jogurt (Holandia)
1 KL medu nebo sirupu
Pár kapek šťávy z citronu
Chia semínka
Slunečnicová semínka
! ovoce můžeme obměňovat - mango, kiwi, hrušky atd. !
Postup:
Omyjeme a nakrájíme ovoce (můžeme zvolit i jiné druhy ovoce nebo udělat salát jedno-druhový).
Pokapeme citronovou šťávou a přidáme med, případně přidáme trochu šťávy z ananasu nebo vody.
Do směsi přidáme chia semínka a necháme uležet v lednici cca 15 minut. Semínka se nabobtnají.
Před podáváním přimícháme jogurt a slunečnicová semínka.
Přinos pro zdraví:
Doba přípravy: 10 minut
Tímto salátem dostanete chutnou cestou do těla vitamíny. Díky jogurtu, chia semínkám a slunečnicovým semínkám dodáte pokrmu bílkoviny (které zasytí), zdravé tuky, vlákninu, vitamíny a minerály. Salát si můžete dát k snídani nebo svačině.

Šťavnatý, lehký pomerančový dezert s granátovým jablkem.
Ingredience na 4 porce
4 ks velkých pomerančů
2 ks granátových jablek
0.5 lžíce pískového cukru - volitelné já jsem nedávala
2 špetky mletého kardamomu
Postup přípravy
Oloupané pomeranče nakrájejte na tenké plátky a rozdělte je do misek.
Granátová jablka rozkrojte, z jednoho vymačkejte šťávu, z druhého "vyklepejte" jadérka.
Šťávu z granátového jablka promíchejte s cukrem a kardamomem.
Pomeranče pokapejte připravenou šťávou a posypte jadérky.
Před podáváním nechte vychladit.
Můžete podávat se zakysanou smetanou.

Jahodový salát s mátou .
Jahody, máta, pomerančová šťáva, med, bílý jogurt
Jahody nakrájíme na větší kousky, natrháme lístky máty a vše promícháme. Zakapeme pomerančovou šťávou. Jogurt smícháme s medem a salát jím zalijeme. Zdobíme lístky máty

Jahodovo banánový tvarohový salát
Jednoduchý recept s pouhými 6 ingrediencemi. Bohatá a krémová náplň z tvarohu se promíchá do sladkých jahod a sladkého banánu, aby vytvořila nejúžasnější, nádherný ovocný salát !
Ingredience:
1 balíček nebo vanička polotučného tvarohu
1 balení vanilkového pudinku bez vaření
1-1 / 4 šálku 12% šlehačky
1 kilo jahod, nakrájené na plátky
3 střední banány, nakrájené na kolečka
2 lžíce čerstvé citronové šťávy
Postup:
Ve středně vysoké míse, pomocí elektrického šlehače, šleháme tvaroh, dokud nebude hladký. Přidejte pudinkovou směs. Šlehejte, dokud se nespojí.
Pomalu přidávejte smetanu ,přidávejte ji po lžíci a , dokud se nestane hladkou směsí a všechna smetana se vyšlehá s tvarohem a pudinkem vznikne vám hladká hmota.
Ve velké misce opatrně promíchejte nakrájené jahody, banánové kolečka a citronovou šťávu. Míchá se, dokud je celé ovoce potažené citrónovou šťávou. Přidejte vyšlehanou směs a pomalu a jemně promíchejte s ovocem.Dejte do chladničky na 15 minut a podávejte.Je božský...