Jídlo do krabičky
Rychlé jídlo do krabičky...
KUSKUS S PAPRIKOU A KUKUŘICÍ
(2 porce)
100 g syrového kuskusu,
zeleninový vývar,
1 menší cibule,
7 g oleje,
½ masité červené papriky,
100 g sterilované kukuřice,
pepř, sůl
Na pánvi s troškou oleje necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou červenou papriku a podusíme téměř doměkka. Přidáme sterilovanou kukuřici a ještě chvíli podusíme. Kuskus zalijeme vařícím zeleninovým vývarem tak, aby sahal asi 1 cm nad kuskus, přiklopíme a necháme 5 minut bobtnat. Pak jej promícháme s připravenou zeleninou a podle chuti osolíme a opepříme.
ZELENINOVÁ BUCHTIČKA (2 porce)
1 brokolice,
1 masitá červená paprika,
petrželka,
1 menší cibule,
10 g oleje,
2 vejce,
1 dl mléka,
1 lžíce hladké mouky,
sůl
Na trošce oleje necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Brokolici krátce povaříme, pak ji scedíme, překrájíme a promícháme s paprikou nakrájenou na malé kousky, nasekanou petrželkou a usmaženou cibulkou. Přidáme vejce, mléko a mouku, osolíme a promícháme. Nalijeme do olejem vytřeného pekáčku a upečeme.
KVĚTÁKOVÉ MUFFINKY
5 vajec,
200 g květáku,
200 g různé jiné zeleniny (já jsem použila najemno nastrouhanou cuketu a na malé kostičky nakrájenou papriku),
pažitka nebo petrželka,
80 g strouhaného sýra,
pepř, sůl
Chvilku povařené růžičky květáku rozmělníme, přidáme ostatní zeleninu, nasekané bylinky, žloutky a strouhaný sýr, promícháme, podle chuti osolíme a opepříme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Nalijeme do muffinkové formy, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Toto množství je na formu s 12 muffinkovými důlky.
HOUBOVÝ ŠPÍZ S PAPRIKOU A PANENKOU (2 porce)
4 středně velké žampiony,
160 g vepřové panenky,
40 g šunky vcelku,
1 červená paprika,
30 g cibule,
1 stroužek česneku,
20 g másla,
mletý pepř, sůl
Očištěné žampiony a maso nakrájíme na kousky o síle prstu a spolu se čtverečky šunky a papriky a tenkými kolečky cibule napichujeme na špejle nebo kovové jehly. Prolisovaný česnek zpěníme na rozehřátém másle a zalijeme jím osolené a opepřené špízy. Připravené špízy pak ugrilujeme nebo upečeme v troubě. Podáváme s brambory a rajčatovým salátem.
SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY SE ŠUNKOU A VEJCI
(2 porce)
1 menší sklenice sterilované červené řepy (360 g) nebo cca 2 středně velké bulvy povařená čerstvé řepy,
200 g drůbeží šunky,
2 natvrdo uvařená vejce,
200 ml bílého jogurtu,
sůl
Šunku a vejce nakrájíme na nudličky, promícháme s okapanou červenou řepou (nebo čerstvé, povařené v nálevu z vody, octa, sladidla, soli a anýzu či fenyklu) a jogurtem a podle chuti osolíme.
Krůtí rizoto s červenou čočkou (2 porce)
100 g krůtích prsou,
100 g uvařené rýže,
100 g uvařené červené čočky,
7 g olivového oleje,
1 malý pórek,
30 g cibule (nebo 2 jarní cibulky),
2 rajčata,
kari koření, pepř, sůl,
30 g nízkotučného strouhaného sýra
Krůtí maso nakrájíme na tenké nudličky či plátečky a na teflonové pánvi s olivovým olejem osmahneme po všech stranách. Přidáme tenká kolečka pórku a cibule a ještě vše orestujeme. Do směsi přidáme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, osolíme, okořeníme pepřem a kari kořením a podusíme doměkka. Uvařenou rýži promícháme s čočkou a připravenou masovou směsí a každou porci posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem.
ZAHRADNICKÉ TĚSTOVINY (2 porce)
100 g drobných těstovin,
1 cibule,
7 g oleje,
80 g žampionů,
1 masitá červená paprika,
100 g čerstvých (nebo mražených) zelených fazolek,
1 malá cuketa,
hrst nasekaných zelených natí (petrželka,pažitka, libeček, celerová nať apod.),
vegeta, mletý pepř, sůl
Na trošce oleje necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájené žampiony a osmahneme. Dále přidáme na kostičky nakrájenou červenou papriku a chvilku podusíme. Do směsi vložíme pokrájené předem povařené fazolky (mražené vařit nemusíme), na kostičky nakrájenou cuketu i se slupkou, nasekané zelené natě, koření a vše už jen krátce podusíme. Hotový pokrm podle chuti dosolíme.
KUŘECÍ
JÁTRA S PÓRKEM A OŘECHY
(2
porce)
200
g kuřecích jater, 1 cibule, 7 g oleje, 100 g pórku, 20 g ořechů,1
lžička solamylu, bazalka nebo libeček, mlety pepř, sůl
Na
trošce oleje necháme zpěnit najemno nakrájenou cibuli, do ní
vložíme pokrájená a opepřená játra a asi 5 minut podusíme.
Přidáme na tenká kolečka nakrájený pórek a dusíme dalších 5
minut. Nakonec zahustíme solamylem, přidáme nasekané ořechy,
chvilku povaříme a podle chuti osolíme.
V
jedné porci:
Energie 1115 kJ/265 kcal, tuky 13,6 g, bílkoviny
23,6 g, sacharidy 11,8 g
Vhodná příloha: kari rýže, rýže
basmati, celozrnné pečivo
Rychlé sendvičové rolky s krůtí šunkou a okurkou
Ingredience (4 porce)
1 okurka
8 tenkých plátků celozrnného toastu
50 g rukoly
sůl, pepř
200 g krůtí šunky
250 g tvarohu
Tip
Na svačinu balíme rolky do ubrousku a uložíme do krabičky.
Postup
- 1
Okurku očistíme, oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na tenké tyčinky. Rukolu propereme, osušíme a nahrubo nasekáme. Toastový chléb zbavíme kůrky a rozválíme válečkem.
- 2
Rukoulu smícháme s tvarohem a dochutíme solí a pepřem. Toasty potřeme směsí tvarohu, přidáme okurku, šunku, zavineme a zajistíme párátkem proti rozbalení.
Sýrové sendviče
Ingredience (8 kusů)
12 plátků toastového chleba
6 lžic cottage sýra
50 g rukoly
4 plátky sýra
6 lžic ricotty
2 masitá rajčata
4 plátky krůtí šunky
2 lžíce nasekané pažitky
Postup
- 1
Rajčata umyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Ricottu smícháme s cottage sýrem a trochu opepříme. Toastový chléb opečeme v toastovači.
- 2
4 plátky chleba potřeme směsí ricotty, poklademe plátky šunky a rukolou. Znovu potřeme trochou sýra a přiklopíme toastem.
- 3
Druhé patro potřeme směsí ricotty, poklademe plátky sýra a rajčaty. Znovu potřeme trochou sýra a přiklopíme toastem.
- 4
Vzniklé sendviče trochu smáčkneme a rozkrojíme diagonálně na polovinu. Zabalíme do ubrousku nebo ihned podáváme.
Salát s krůtím masem
Suroviny pro 2 osoby:
- 300 g krůtího masa (6 tenčích plátků)
- ½ avokáda
- 10 piknikových rajčátek
- ½ červené cibule
- ½ mozzarelly
- 8 ks černých oliv nemusí být
- pár listů ledového salátu
- pepř, grilovací koření
Postup:
Na rozpálenou pánev poklademe plátky krůtích prsou, tak aby se z každé strany zatáhly. Zlehka je podlijeme vodou, aby se nepřichytly, a dle libosti je okořeníme. V průběhu toho si nakrájíme veškeré připravené suroviny na menší kousky, které pak vložíme do připravené misky. Když je maso na pánvi hotové, klademe ho na již nakrájenou zeleninu. Salát i s masem lze konzumovat za studena, pokud chcete pokrm teplý, ohřívejte maso bez zeleniny.
Okurkové sendviče s žitným chlebem do krabičky
Ingredience (2 porce)
4 plátky žitného chleba
200 g lučiny
200 g cherry rajčat
0.5 salátové okurky
1 avokádo
sůl, limetková šťáva
Tip
V pikantní verzi avokádo rozmačkáme a dochutíme nasekanou šalotkou, pepřem a tabascem.
Postup
- 1
Cherry rajčata očistíme a rozpůlíme. Avokádo zbavíme pecky, oloupeme a nakrájíme na dílky, které osolíme a zakápneme limetkovou šťávou. Okurku očistíme a nakrájíme na tenké plátky.
- 2
Chléb namažeme lučinou a obložíme okurkou. Překrojíme napůl a uložíme do krabičky. Avokádo a rajčata uložíme stranou do misky.
Těstovinový salát do krabičky
Ingredience (2 porce)
180 g těstovin
200 g rajčat
150 g brokolice
120 g salátového sýra
1 hrst borůvek
1 nektarinka
1 hrst bazalky
sůl, pepř, citronová šťáva, olivový olej
Tip
Běžné těstoviny můžeme nahradit celozrnnými nebo rýžovými těstovinami.
Postup
- 1
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu (na skus). Brokolici spaříme ve vroucí osolené vodě (asi 5 minut). Necháme vychladnout a zakápneme trochou olivového oleje a citronovou šťávou.
- 2
Těstoviny promícháme s rajčaty a nasekanou bazalkou. Vmícháme i trochu olivového oleje. Osolíme a mírně opepříme.
- 3
Rajčata očistíme, zbavíme tuhého středu a nakrájíme na kostičky. Ovoce očistíme, nektarinku nakrájíme na dílky. Do krabičky naložíme těstovinový salát, salátový sýr, brokolici a ovoce do misky.
Salát s avokádem do krabičky
Ingredience (4 porce)
3 avokáda
8 plátků tmavého toastového chleba
400 g cherry rajčat
1 svazek koriandru
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce limetkové šťávy
sůl, pepř, tabasco
Tip
Před podáváním salát dobře vychladíme.
Postup
- 1
Koriandr očistíme, osušíme a nasekáme nadrobno (i se stonky). Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na kostičky. Rajčata očistíme a nakrájíme na poloviny.
- 2
V míse smícháme avokádo, rajčata, koriandr a zastříkneme olivovým olejem a limetkovou šťávou. Promícháme a dochutíme solí, pepřem a trochou tabasca.
- 3
Toasty opečeme dokřupava v toastovači, necháme vychladnout a zavřeme do krabičky na svačinu. Do jiné krabičky pak uzavřeme salát s avokádem.
Grilované kuře se salátem do krabičky
Ingredience (2 porce)
2 kuřecí prsa
4 meruňky
1 hrst borůvek
1 hlávka římského salátu
4 lžíce jogurtu
2 lžíce nasekaných bylinek
2 lžíce olivového oleje
1 lžička hořčice
sůl, cukr, pepř
Tip
Krabičku uchováváme v chladu. Ke krabičce přidáme plátek celozrnného chleba.
Postup
- 1
Kuřecí maso očistíme, mírně naklepeme a osušíme ubrouskem. Osolíme, opepříme a potřeme lžící olivového oleje. Připravené maso dáme péct na nepřilnavou grilovací pánev. Pečeme z obou stran dozlatova (dohromady asi 8 až 12 minut do úplného propečení). Hotové kuře nakrájíme na dílky a promícháme spolu s bylinkami.
- 2
Ovoce očistíme, meruňky vypeckujeme. Salát očistíme a nakrájíme na menší dílky. V misce promícháme jogurt, 1 lžíci olivového oleje, hořčici. Osolíme, opepříme a trochu osladíme. Salát pak promícháme spolu se zálivkou.
- 3
Do krabičky naložíme salát, dílky kuřete a ovoce.
Sendviče s krůtí šunkou do krabičky
Ingredience (2 porce)
4 plátky tmavého toastového chleba
150 g krůtí šunky
2 rajčata
4 listy salátu
100 g krémového čerstvého sýra já jsem použila domácí lučinu
1 nektarinka
1 hrst borůvek
2 švestky
Tip
Aby se nám sendviče v krabičce nerozpadly, můžeme je po obvodu zajistit papírovým ubrouskem.
Postup
- 1
Ovoce očistíme, nektarinku a švestky vypeckujeme a nakrájíme na dílky. Rajčata očistíme a nakrájíme na plátky. Salát propereme a osušíme.
- 2
Chléb namažeme sýrem, přidáme šunku, rajčata a salát. Uložíme do krabičky. Přidáme misku a do ní uložíme připravené ovoce.
Čočkový salát do krabičky
Ingredience (2 porce)
150 g čočky
1 salátová okurka
300 g cherry rajčat
4 třešňové mozzarelly
4 švestky
2 jablka
2 lžíce olivového oleje
2 lžičky vinného octa
1 hrst čerstvé bazalky
sůl, pepř
Tip
Ke krabičce přidáme i dva plátky celozrnného nebo žitného chleba.
Postup
- 1
Čočku uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě. Vaříme ne úplně doměkka (na skus). Jablka zbavíme jádřince a nakrájíme na dílky. Švestky vypeckujeme. Okurku očistíme a nakrájíme na kostičky.
- 2
Z krátkých špejlí připravíme 4 špízky s třešňovou mozzarellou, rajčaty a lístky bazalky. Zbytek rajčat nasekáme nadrobno.
- 3
V míse promícháme nakrájená rajčata, okurky, čočku, olivový olej a ocet. Dochutíme solí, pepřem a promícháme. Do krabičky pak uložíme čočkový salát, špízky s mozzarellou a ovoce.